Kakšena je razlika med kombinirano in direktno tip vozovnico?

Pogosto vprašanje

Direktna je vsaka vozovnica, kjer celotno relacijo med bivališčem in izobraževalno ustanovo izvedemo z istim prevoznikom in isto vrsto prometa – torej na vlogi je navedena samo 1 relacija.

Kombinirana vozovnica je vozovnica, kjer za celotno relacijo med bivališčem in izobraževalno ustanovo potrebujemo več prevoznikov oziroma različne vrste prometa (kombinacija medkrajevnega in mestnega prometa) – torej na vlogi je navedenih več relacij.

KOMENTARJI (0)


KOMENTARJI (0)


Kakšno vrsto vozovnice lahko kupim?

Pogosto vprašanje

Upravičenec lahko kupi mesečno vozovnico, ki omogoča neomejeno število voženj v mesecu veljavnosti ali vozovnico za deset voženj na mesec. O vrsti vozovnice se mora opredeliti na vlogi.

Za obdobje veljavnosti se upravičenec odloči ob nakupu same vozovnice, ko lahko izbira med mesečno, polletno ali letno vozovnico. Ob nakupu vozovnice za daljše obdobje mora upravičenec poravnati kupnino za celotno obdobje veljavnosti vozovnice. Za točen način plačila pri nakupu polletnih in letnih vozovnic se je potrebno pozanimati pri posameznih prevoznikih.

KOMENTARJI (0)


Ali moram vlogo izpolnjevati vsak mesec?

Pogosto vprašanje

Ne, le ob prvem nakupu v šolskem oziroma študijskem letu oziroma ob nastanku okoliščin, ki vplivajo na spremembo podatkov na vlogi. Nova vloga je potrebna v naslednjih primerih:

  • sprememba naslova bivališča – stalno bivališče in/ali bivanje v času šolanja
  • zamenjava VIZ
  • sprememba vrste vloge (M, M10)
  • zamenjava prevoznika na relaciji oziorma sprememba vstopne/izstopne postaje
  • dodajanje nove relacije in/ali novega prevoznika
V tem primeru se staro vlogo in vozovnice prekliče ter uveljavi novo vlogo.

KOMENTARJI (0)


Kje lahko dobim vlogo?

Pogosto vprašanje

Vloga za izdajo subvencionirane vozovnice je dostopna na:
- tem portalu pod rubriko Gradiva
- spletnih straneh Ministrstva za infrastrukturo in prostor (www.mzip.gov.si)
- spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (www.mizks.gov.si)
- spletnih straneh izvajalcev prevozov in
- na prodajnih mestih izvajalcev prevozov

 
Ker mora vlogo predhodno potrditi izvajalec vzgojno-izobraževalnega oziroma študijskega programa prosimo, da si dijaki, študentje in udeleženci izobraževanja odraslih vlogo pridobite pravočasno, jo izpolnite ter potrdite pri izvajalecu vzgojno-izobraževalnega oziroma študijskega programa še pred začetkom šolskega oziroma študijskega leta. Vlogo lahko odate pri prevoznikih od 26.8.2013 dalje.

KOMENTARJI (0)


Komu posredujem izpoljneno vlogo?

Pogosto vprašanje

Upravičenci izpolnjeno vlogo, ki jo potrdi izvajalec vzgojno-izobraževalnega oziorma študijskega programa, predložijo izvajalcu medkrajevnega avtobusnega ali železniškega prevoza potnikov. Izjemoma, v kolikor je na vlogi samo relacija mestnega prometa, vlogo predložijo izvajalcu mestnega prometa.

Bistvena novost v novem šolskem/študijskem letu je, da v primeru kombinirane vozovnice (več relacij pri različnih prevoznikih) vlogo oddaste le prvem prevozniku, kopije vloge pa ni potrebno več posredovati preostalim prevoznikom. Naslednji prevozniki bodo podatke o vlogi prevzeli iz centralnega informacijskega sistema subvencij.

Prevoznik vlogo pregleda skupaj z vlagateljem in preveri kompletnost ter pravilnost vnešenih podatkov. V kolikor so potrebni popravki vloge, jih lahko izvede vlagatelj neposredno pri prevozniku, tako da lastoročno popravi vpisane podatke na vlogi. Kopletno in pravilno izpolnjena vloga, ki izpolnjuje zakonske kriterije za izdajo subvencionirane vozovnice, je podlaga, da prevoznik lahko prične s postopkom izdaje vozovnice za njegovo relacijo.

KOMENTARJI (0)


Kakšne so novosti v sistemu subvencioniranih prevozov v letu 2013/14?

Pogosto vprašanje

Začetek maja 2013  je začel veljati nov Zakon o prevozih v cestnem prometu, ki uvaja tudi novosti, ki se nanašajo na subvencioniranje prevoza dijakov, študentov in udeležencev izobraževanja odraslih. Prav tako sta bila v avgustu 2013 sprejeta  nova pravilnika in sicer Pravilnik o izvajanju subvencioniranega prevoza  in Pravilnik o določanju cen subvencioniranega prevoza.

Bistveni novosti sta možnost nakupa polletne in letne vozovnice ter znižana minimalna razdalja med bivališčem in izobraževalno ustanova iz 5 km na 2 km. Ustrezno temu so prilagojene tudi cene nakupa vozovnic, ki stimulirajo nakup letnih in polletnih vozovnic.

KOMENTARJI (0)


Kdo ima pravico do subvencioniranega prevoza?

Pogosto vprašanje

Pravico do nakupa subvencionirane vozovnice ima vlagatelj, ki ima bivališče najmanj 2 km oddaljeno do kraja izobraževanja in ima status:
- dijaka,
- udeleženca izobraževanja odraslih,
- študenta, ki ni zaposlen.

Za dijake in udeležence izobraževanja odraslih se subvencionirajo prevozi v obdobju od 1.9. do 30.6. tekočega šolskega leta, za študente pa od 1.10. do 30.6. tekočega študijskega leta. Upravičenci s statusom študenta imajo v obdobju od 1.7. do 31.7. in od 1.9. do 30.9. tekočega študijskega leta, pravico do nakupa subvencionirane mesečne vozovnice za 10 voženj.

KOMENTARJI (0)


1-8 od 68 objav